3 yaşını doldurmuş bir çocuk;
-Giysilerini kendi başına giyip çıkarabilir.
-Hamurdan toplar yuvarlayabilir.
-Makasla gelişigüzel kesikler yapabilir.
-Merdivenden sağ ve sol ayağını birlikte kullanarak çıkabilir. -“Bu bir toptur” gibi kurallı cümleler kurabilir.
-2-3 cümlelik diyaloglara girebilir.
-Yiyecek, oyuncak, hayvan, meyve gibi sınıflandırma ifadeleri kullanabilir.
-Birbirinden bağımsız iki yönergeyi yerine getirebilir. ( Oyuncağı elinde tut ve merdivenden çık.)
-Diğer çocukların hareketlerini taklit ederek basit kurallı oyunları oynamaya başlayabilir.
-Hatırlatıĺmadan tanıdıkları kişileri selamlayabilir.
-Yemeğini kendi başına yiyebilir.
-Tuvalet eğitimini tamamlamıştır.
-Geometrik şekilleri, resimleriyle eşleyebilir.
-Nesneleri uzun-kısa, ağır-hafif, küçük-büyük gibi sınıflayabilir, sorulduğunda gösterebilir.
Çocuğunuz bunlardan bazılarını yapamayabilir, her çocuğun gelişimi farklıdır. Eğer 3 yaşındaki çocuğunuz bunlardan çoğunu yapamıyorsa bir uzmandan destek almalısınız. Çocuğunuz akranlarından geri kaldıysa gecikmeden profesyonel destek alın. Çocukluk çağında (eğer başka bir zihinsel rahatsızlık yoksa) bu tip durumlar zamanında ve uygun müdahale ile daha kolay ve çabuk çözülebilir. Uzmandan aldığınız doğru yönlendirmeyle çocukluk çağında yaşanan birçok sorun ortadan kalkabilir. Zamanla, kendiliğinden düzelir derseniz geç kalmış olabilirsiniz.
Gelişimde kritik dönemler vardır ve döneminde gerçekleştirilemeyen davranışlar sonraki dönemleri olumsuz etkiler. Ayrıca davranış daha zor ve uğraştırıcı bir şekilde öğrenilir. Birey ergenlik ve yetişkinlik döneminde daha çok problemle karşı karşıya kalabilir.
Unutmayın, beyin gelişiminin % 85’i ilk 3 yılda gerçekleşir. İlk 3 yıl çocuğunuza mümkün olduğunca çok uyarıcı verin. Bir odaya tıkılıp kalmasın, park, bahçe, piknik alanı gibi açık hava etkinliklerine katılsın. Kum, çamur, hamur, taş, peluş oyuncak gibi farklı maddelerle oynasın, duyuları gelişsin. Çocuklar çabuk öğrenir ve farklı durumlara çabuk uyum sağlar. Dışarıdaki uyaranlardan etkilenir, kuş sesini fark eder, rüzgarı teninde hisseder ve bundan inanılmaz keyif alır. Çocuğunuzu bol bol gözlemleyin, sevdiği-sevmediği şeyler, sinirlenince-mutlu olunca nasıl davranıyor, inceleyiniz. Onun kabiliyetlerine o kadar şaşıracaksınız ki.
Çocuğunuz gelişim dönemine uygun davranışlar sergilemiyorsa gelişim değerlendirme testi yaptırabilirsiniz. Gelişim dönemindekilerin hepsini yapabiliyor ve üst dönemdeki davranışları da yapıyorsa çocuğunuz üstün yetenekli olabilir. Emin olmak için zeka testi yaptırabilirsiniz.
Ayşegül Tetik Bankoğlu
Psikolojik Danışman -Pedagog