Öğrenme hayata gelişimizle başlayan ve ömür boyunca devam eden bir süreçtir. Her birey farklı öğrenme süreçlerinde geçer, farklı şekillerde ve farklı sürede öğrenir.
Özgül öğrenme güçlüğü okuma-yazma, matematik, dinleme, konuşma ve sonuç çıkarma alanlarında akranlarına göre belirgin bir biçimde zorlanmayla farkedilen norö-bilişsel bir bozulmadır.
Özgül öğrenme güçlüğü üç ana başlıkta incelenir.
– Disleksi, okuma, hızlı okuma ve okuduğunu anlamada yaşanan güçlük,
– Disgrafi, okunaksız el yazısı, bazı harf ve sözcükleri ters yazma gibi yazmada yaşanan zorlanma
– Diskalkuli, 3-8, 6-9, 4-7 gibi sayıları tanıyamama, işaretlerin anlamlarını kavrayamama ve işlem sırasını takip etmede zorlanmadır.
Özgül öğrenme güçlüğü hangi alanda olursa olsun birey akranları gibi öğrenemez, zamanla derse ve okula olan ilgisini kaybeder. Öğrenemediğini bildiği, belki de arkadaşları tarafından tembel olarak algılandığı için okula gitmek istemez. Psikolojik sorunlar bu noktada başlamaktadır. Öğretmenden gelen şikayetler, arkadaşlarıyla yaşanan çatışmalar, zekayla ilgili belirgin bir sorun olmamasına rağmen öğrenememe, kendini yetersiz hissetme gibi karmaşık duygular arasında bocalayıp durur özgül öğrenme güçlüğüne sahip birey.
Biz psikolojik danışmanlar bu noktada devreye gireriz, çocuğu ve aileyi doğru yönlendirebilmek için. Bireyin yeteneklerini, becerilerini keşfedebilmelerine yardımcı oluyoruz. Çocuğun sosyal hayatını devam ettirebilmek ve ailelere durumla baş edebilmesi için psikolojik yardım veriyoruz. Maalesef çocuklarının öğrenmelerini değiştiremiyoruz, akranları gibi olmasını sağlayamıyoruz. Bununla ilgili farklı tıbbi müdahaleler geliştirilmeye çalışılıyor ancak henüz öğrenme güçlüğüne ortadan kaldıran etkin bir tedavi yok.
Aileler olarak, çocuklarınızın öğrenebilmesi için özel eğitim öğretmenlerinden yardım alabilirsinniz. Bu konuyla ilgili “Her Çocuk Özeldir” adlı filmi izleyebilirsiniz. Film disleksi olan bir çocuğun yaşadıklarını anlatmaktadır. Böylece kendi çocuğunuza empatiyle bakabilir, onun ilgi, yetenek ve becerilerini fark edip geliştirebilirsiniz.
Ayşegül TETİK BANKOĞLU
Psikolojik Danışman-Pedagog