Çocuklarda yeme bozukluğu denilince akla ilk olarak çocukluk çağı obezitesi ve iştahsızlık geliyor. Çocuklarda yeme bozuklukları pika sendromu, ruminasyon, obezite ve beslenme bozukluğu olarak ayrılıyor. Kısa kısa hepsini açıklamaya çalışacağım.
Pika: Yenilmesi uygun olmayan maddelerin ( toprak, oyun hamuru, saç, tırnak, böcek vb. ) yenilmesi olarak tanımlanabilir. Özellikle toprak yemenin vitamin eksikliğine bağlı olabileceğine dair görüşler var. Emin olmak için tahlil yaptırmakta fayda var. Bazı durumlarda çocuklar ilgi çekmek için bilinçli olarak bu maddeleri yemeye çalışıyor.
Ruminasyon: Yenilen yiyecekler tekrar ağza getirilerek tekrar tekrar çiğnenir ve yine yutulur. Genellikle zeka geriliği olan çocuklar yapar. Diğer yeme bozukluklarına göre daha tehlikelidir. Aşırı kilo kaybı olabilir. Bazen ebeveynin ilgisizliği, yanlış besleme şekli ruminasyona sebep olabilir.
Obezite: Son yıllarda çocuklarda daha sık görülen ve giderek artan obezite hazır gıdaların tüketiminin ve hareketsizliğin artmasına bağlıdır. Çocuğa bakan kişinin (anne, büyükanne ya da bakıcı) çok yemek=sağlıklı çocuk anlayışının sonucu da olabilir. Çocukluk çağı obezitesi gerekli tedavi, uygun diyet ile çözümlenebilir. Irade ve sabırla sorun olmaktan çıkar. Erken tanı obezitenin önüne geçer, ancak vücutta yağ oranının arttığı ergenlik döneminde obezitenin önüne geçmek çocukluk çağına göre daha zor olabilir.
Beslenme bozukluğu: ortada belirgin bir sebep yokken çocuğun yemek yememesi durumudur. Vücuda yeterli besin girmediği için kilo alımı durur, kilo kaybından dolayı çocuğun gelişiminde gerilemeler meydana gelir. Bu bozukluk, katı gıdaya geçişin ilk zamanlarında ve yemek yeme konusunda ısrar edildiğinde görülebilir. Katı gıdaya reddeden çocuk ısrar, baskı ve zorlamaya maruz kalırsa inatlaşabilir. Yememe davranışını genelleyip sadece belli bir türü ( çorba, muhallebi, püre vb.) yiyebilir. Dengeli beslenmedigi için sağlık sorunlariyla karşılaşabilir.
Çocuğunuzun boy ve kilosunu takip edin, gerektiğinde çocuk doktoru, bebek hemşiresi ve pedagogdan destek alın. Sağlıklı günleriniz olsun.
Ayşegül TETİK BANKOĞLU
Psikolojik Danışman-Aile Danışmanı