Bir çocuğunuz var ve ev tamamen ona ait. Köşe koruyucuları aldınız, prizleri kapattınız, orta sehpayı kaldırdınız. Anne baba olarak çok seviyor ve hep ilgileniyorsunuz. Dedeler nineler çikolataları sütü meyve suyunu alıp geliyorlar. Aman düşmesin ağlamasın diye ardında pır dönüyorsunuz. Kısacası tüm ilgi onun üzerinde. Ve birgün güzel bir haber alıyorsunuz ailenizin daha da büyüyeceğini öğreniyorsunuz. Belki hamilelik boyunca kardeş kıskançlığı yaşanmasın diye büyük çocuğunuza anlattınız bir bebeğin geleceğini.
Özveriyle kardeşine nasıl davranacağından bahsettiniz. O gün gelip çattı, doğum gerçekleşti. Geldiniz evinize getirdiniz küçük kardeşi, mini mini masum yavrucağı. Bu sefer herkes sizin ve bebeğin etrafında. Nineler size soruyor canın bir şey istiyor mu diye. Konu komşu akrabalar da bebek görmeye geliyor. Ağlayan ve sürekli annenin kucağında emmek isteyen tüm ilgiyi kendine çeken bir bebek.
İşte o zaman büyük çocukta kaybetme korkusu başlıyor. Anne babanın dede ve ninelerin ilgisini sevgisini kaybetme korkusu. Çok sevdiği çikolatayı, oyuncaklarını, yemeklerini paylaşması gerekiyor. Bu korkuyla kardeşine hiç istemediğiniz tepkiler verebiliyor. Evde istememe, canını acıtma, gizlice üzerine yastık bastırma gibi. Burada kabul etmemiz gereken kıskançlık duygusudur. Son derece normaldir. Dikkat etmemiz gereken şey ise bu duygunun nasıl ifade edildiğidir. Eğer küçük kardeşe fiziksel bir zarar veriyorsa vurma yaralama gibi bununla baş etmemiz gerekir. Savunmasız bebeği korumak görevimiz ancak bunu büyük çocuğumuza zarar vermeden yapmalıyız. Eğer kardeşine dokunduğunda siz de ona vurur, kızar ve tehdit ederseniz bebeği sevgi ve ilgiyi calan varlık, bir de üstüne ceza almasına sebep olan varlık olarak görür.
Kardeşler arasında sevgi zaten eşit dağılmıştır, ilgiyi de eşitlerseniz büyük bir problem yaşamadan kıskançlığı atlatırsınız. Aile bireyleri arasında görev dağılımı yaparak anne, bebekle ilgilenirken babanın, dede veya ninenin büyük çocukla oynaması ve ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Bazen bu ilgilenme o kadar abartılıyor ki; bebek altını pisletiyor, sürekli ağlıyor, benim çocuğum akıllı öyle yapmıyor gibi söylemlerle kardeşine bakış acısını değiştiriliyor. İlgiyi ve sevgiyi daha gercekçi ve kabul edilebilir şekilde paylaşmakta yarar var.
Sevgiyle kalın.
Ayşegül Tetik Bankoğlu
Psikolojik Danışman-Aile Danışmanı