İnsan hayatının doğum yaşam ve ölüm olarak belirlenmiştir. Hayatın belli dönemleri ve bu dönemlerin görev ve sorumlulukları vardır. İnsan hayatı doğum öncesi, bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık olarak dönemlere ayrılmıştır. Mutlu bir hayat için bu görevlerin sağlıklı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Eğer sağlıklı bir şekilde tamamlanamazsa hayat krizlerine dönüşür. İçinde bulunulan dönem tamamlanmadığı gibi sonraki dönemler de olumsuz etkilenir.
Örnek verecek olursak bebeklik döneminin gelişim görevleri katı yiyecek yemeyi ve yutmayı öğrenmek, yürümek, konuşmak, çiş ve kaka kontrolünü öğrenmektir. Eğer bebeklik döneminde bu görevler yerine getirilemezse sonraki dönemler olumsuz etkilenir. Konuşmayı geç öğrenen çocuk akran gruplarıyla yeterli iletişimi kuramaz ve sosyalleşme konusunda geri kalır. Çocukluk döneminde yeterli iletişim kurulmadığı için de arkadaşlıkların çok önemli olduğu bir sonraki dönem olan ergenlikte birey yalnızlık çeker. Zincirleme bir biçimde tüm dönemler etkilenir.
Bir başka örneğimiz yetişkinlik dönemi ve görevleri olsun. Bu dönemde kişi bir işe başlamalı, kendine uygun eşi bulmalı, bir evi idare edebilmelidir. Eğer birey vaktinde iş bulup yerleşemezse kişinin evlenmesi, çocuk sahibi olması da ertelenecektir, böylelikle kişi mutsuz ve huzursuz olacaktır. bu yüzden dönemlere uygun görevler tam ve vaktinde yerine getirilmeye çalışılmalıdır. Özellikle ergenlik dönemi ve öncesi yani çocukluk dönemleri neredeyse tüm hayatı etkilemektedir.
Ayşegül Tetik Bankoğlu
Psikolojik Danışman-Aile Danışmanı